☀️Poedels en de zomerhitte☀️

Poedels en de zomerhitte – mijn verhaal & tips voor verkoeling

HALLO IEDEREEN!

Dit is mijn allereerste blog voor de Poodle Academy-website. Er is zóveel dat ik jullie wil vertellen over poedels, over hondentaal, over liefde en verbinding. Maar ergens moeten we beginnen. En ik dacht: laat ons beginnen met iets heel actueels – de warmte. Want de zomer is hier, en met haar de zon, de hitte, de verstikkende middagen. En onze poedels… die voelen dat ook.

Ik wil je meenemen in een persoonlijk verhaal. Geen gemakkelijk verhaal. Maar eentje dat me gevormd heeft. En waarvan ik hoop dat het jouw hart zal raken, zoals het dat bij mij deed.

Heel veel jaren geleden, ik had nog geen poedels. Toen ik 18 werd, mocht ik van mijn ouders kiezen: een auto of een hond. Ik, hondenliefhebber in hart en nieren, koos voor de hond. En niet zomaar een hond: een bobtail. Koko. Ze werd mijn alles. Mijn metgezel, mijn spiegel, mijn partner in het ontdekken van de wereld van vachtverzorging. Samen gaven we seminaries over hoe je zo’n dichte vacht moet onderhouden. En toen zij er niet meer was, was mijn liefde voor het ras zó bekend dat ik gevraagd werd om mee het bestuur te vormen van een nieuwe bobtailclub.

Ik hielp met het clubboekje, met evenementen… Eén van die evenementen organiseerde ik zelf: een wandeling, met vragen over bobtails onderweg. Leerrijk en leuk, dacht ik. Maar het was heet die dag. Snikkend heet. En één van de bobtails kreeg het té warm. Oververhitting.

Ik wist niet beter. Ik dacht – zoals ik dat bij paarden geleerd had – dat afspoelen met koud water goed zou zijn. Maar dat was het niet. Het werd erger. De hond ging naar de dierenarts, maar het mocht niet baten. Hij overleed. Wat bleek is dat wanneer je koud water over het hele lichaam spuit, gaat het bloede verdikken en dat maakt alles erger, het hart kan dat niet aan.

Die dag draag ik nog altijd met me mee. En of mijn actie – met de beste bedoelingen – bijgedragen heeft aan dat verlies, weet ik niet. Maar de gedachte alleen al drukt. En daarom deel ik dit.

Zodat geen enkele hond nog die weg op moet. En geen enkele eigenaar zich zo machteloos en schuldig hoeft te voelen.

Scheer je poedel niet kaal.

Het lijkt logisch: minder haar, minder warmte. Maar dat is niet hoe het werkt. De vacht beschermt je poedel juist tegen zonnestralen. Onder een goed onderhouden vacht blijft de huid koeler. Net zoals bomen in een straat schaduw geven en de temperatuur laten dalen. Maar: de vacht moet wel los en luchtig zijn. Geen klitten. Geen vilt. Anders werkt het net omgekeerd.

Wandelen: denk met je hand, voel met je hart.

Voel met je blote hand aan de straat: is het te heet voor jouw huid? Dan is het te heet voor hun pootjes. Wandelen doe je ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat. En als je echt buiten moet: draag je kleine poedel tot er schaduw is. Of leer je grote poedel pootbeschermers dragen. Of gebruik donker gekleurde paraplus om schaduw te geven.

Zorg voor schaduw en zachte overgangen.

Heb je airco thuis? Heerlijk. Maar maak het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet te groot. Een te plotse overgang kan leiden tot verkoudheid of zelfs longontsteking. Poedels hebben gevoelige longen. En net zoals wij schrikken van ijskoude lucht op een warme huid, kunnen zij daar echt ziek van worden.

Laat nooit je hond achter in de auto. Nooit.

Niet in de schaduw. Niet met het raam open. Niet “voor maar vijf minuutjes”. Probeer het eens zelf: ga in je auto zitten, in de schaduw, zonder airco. Kijk hoe snel je ademhaling versnelt, stel je voor dat je hier niet uit kan. Voel de paniek die opkomt. En jij kan nog nadenken, jij weet dat het maar een test is. Je poedel niet. Voor hen is het pure horror. Ze gaan in paniek, waardoor de ademhaling versnelt, en zodoende het hele verhittingsproces nog eens versnelt. En wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen dan kan het met de dood aflopen.

Vers en koel water – altijd.

Geen ijskoud water, dat is te brusk. Maar fris en zuiver water moet altijd beschikbaar zijn. Je kan ook spelen met verkoeling: een ijsblokje gemaakt van bouillon met een snoepje erin verstopt, één of twee keer per dag. Niet meer. Het is geen ijscrèmefeestje. Maar wel een liefdevolle traktatie.

🔥 Herken en handel bij oververhitting🔥

❤️Als je poedel in oververhitting is, kan je met de juiste actie levens redden❤️

🚨 Symptomen van oververhitting:

  • Hevig hijgen, snelle ademhaling
  • Bruusk kwijlen, rode of bleke slijmvliezen
  • Dronkemansgang, zwak, verward, zelfs braken of diarree
  • In ernstige gevallen: stuiptrekkingen, flauwvallen, coma

🩺 Wat je NU moet doen:

  1. Verplaats je poedel onmiddellijk naar een koele, schaduwrijke plek
  2. Koel langzaam en liefdevol:
    • Spuit of douche met koel (niet ijskoud) water op hals, buik, oksels en poten
    • Fan zacht koele lucht over de natte vacht
    • Gebruik vochtige, lauwe doeken – niet te koud en zeker niet omhoog tegen het lichaam, dus zeker niet op de rug, dat kan de warmte eerder isoleren
  3. Laat je poedel kleine slokjes koel, vers water drinken (NIET forceren).
  4. Meet indien mogelijk rectale temperatuur:
    • Is hij boven de 39,4 °C (103 °F)?
    • Stop met koelen zodra de temperatuur rond 39-39,4 °C is
  5. Bel onmiddellijk een dierenarts. Zelfs als hij lijkt te herstellen, hitte kan verborgen schade veroorzaken .

🏥 Waarom snelle hulp essentieel is:

  • Vroege en correcte koeling verhoogt overlevingskans van ongeveer 50% naar 80%
  • Bij de dierenarts krijgt je poedel vaak intraveneuze vloeistoffen, zuurstof en medicatie tegen complicaties (hart, nieren, hersenen…)

6. Waterpret: ja! Maar met gezond verstand.

  • Rivieren of meren zijn prima, als je ze daarna maar goed afdroogt.
  • Zwembaden? Daar zitten chemicaliën in dus best afspoelen na de speelpartij.

En de zee? Prachtig, maar kan gevaarlijk zijn. Zout water drinken kan dodelijk zijn. Eén slokje? Oké. Maar herhaaldelijk zeewater binnenkrijgen bij het apporteren van een bal, of tijdens het door de golven zwemmen kan nare gevolgen hebben. Overgeven en diarree is er maar eentje van, want als het lichaam van je hond er verkeerd op reageert kan het ook verkeerd aflopen. Hou dit in de gaten en ga direct naar de dierarts wanneer je twijfelt.  En vergeet het zand en zout niet uit de vacht te wassen, het beste met een hydraterende shampoo en daarna nog met een verzorgende conditioner achteraf. Denk maar aan hoe je eigen haar aanvoelt na een dagje aan de zee.

Laat deze zomer er één zijn van liefde, van aandacht, van zachte zorg. Je poedel rekent op jou. Niet om perfect te zijn. Maar om bewust te zijn.
Laat jouw poedel genieten van zon en water – met jouw hart als gids.
Bij twijfel: schaduw maken. Koelen. En actie nemen.
Zodat liefde altijd sterker is dan spijt.

We kunnen zoveel genieten, samen. Maar soms moeten we eerst nadenken alvorens te doen.

Geniet van jullie zomer samen

Liefs,
Carinne Lewi

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *